17 ΛΕΠΤΑ ΓΕΛΙΟΥ

2019-05-04

Οι μοναχοί του κλειστού μοναστηριού κοντά στο Dorkhar (αρχαία Dukezong / Chinese: 独克宗) του Shangri-La (Gyalthang ή Gyaitang / རྒྱལ་ཐང།) στο Θιβέτ, που κάηκε τον Ιανουάριο του 2014, μας συμβουλεύουν να γελάμε.
Λένε μάλιστα, ότι ο άνθρωπος πρέπει να γελά τουλάχιστον 17 λεπτά, κάθε ημέρα, για να είναι υγιής και για να ζήσει περισσότερο.
Διδάσκουν στους νέους ότι το γέλιο είναι άκρως χαλαρωτικό για τους μύες και ότι βοηθά στην πέψη των τροφών.

Ακόμη, πιστεύουν ότι το γέλιο είναι θείο δώρο, αφού μόνο ο άνθρωπος είναι προικισμένος με την ικανότητα να γελά. Είναι το χάρισμα, που θεραπεύει πολλές πληγές.
Λένε πως όταν κάνεις μία σκέψη, πρέπει αμέσως να γελάς μαζί της.

Η διάσημη δασκάλα του διαλογισμού και συγγραφέας, Sakshi Chetana (साक्षी चेतना), που ζει στην οροσειρά Varanavat (वारणावत) του Ujeli (उजेली), μιας μικρής επαρχίας στα Ιμαλάϊα (Himalayas ή Himalaya, हिमाचल), αναφέρει: "Το άγαλμα του Βούδα, που γελά (Laughing Buddha, Chinese: 笑佛), λειτουργεί σαν ένας καλός φίλος.
Όποτε βγαίνουμε από την πορεία μας, το χαμογελαστό πρόσωπο του, μας επαναφέρει στο παρόν, με θετική διάθεση."-

Αναφορές για το γέλιο, υπάρχουν και σε χριστιανικά κείμενα, όπως στον Ψαλμό 42:5, που λέει ότι "ο Θεός έχει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο Του", αλλά και στο Κοράνι, που υποστηρίζει ότι "ο Παράδεισος αξίζει σ` αυτόν, που κάνει τους φίλους του, να γελούν."