BODHI TREE

2019-06-26

Το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष / "Δένδρο της Επιφώτισης"), επίσης γνωστό ως Bo Tree (बो वृक्ष), "Peepal Tree" (पवित्र पीपल का पेड़), "Araḷi mara" (अराली मारा / ಅರಳಿ ಮರ) ή "Arasa Maram" (अरासा मारम / அரசமரம்), είναι μία μεγάλη και αρχαία ιερή Συκιά (नंदी रेलिजिओसा, Ficus Religiosa), που βρίσκεται στο Bodh Gaya (बोधगया) του Bihar (बिहार) στην Ινδία, για την οποία λέγεται ότι κάτω της, ο Siddhartha Gautama (सिद्धार्थ गौतम), ο πνευματικός διδάσκαλος που έγινε γνωστός ως Buddha (बुद्ध), έφτασε στην Επιφώτιση ή Bodhi (बोधि).
Στην θρησκευτική εικονογραφία, το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) χαρακτηρίζεται από τα φύλλα του, σε σχήμα καρδίας, που βρίσκονται συνήθως σε περίοπτη θέση.

Ο όρος "Bodhi Tree" (बोधि वृक्ष) αποδίδεται επίσης ευρέως σε υπάρχοντα δέντρα, ιδιαιτέρως στην Ιερή Συκιά (पवित्र छवि / नंदी रेलिजिओसा, Ficus Religiosa), που μεγαλώνει στον Ναό Mahabodhi (महाबोधि विहार / "Ναός της Μεγάλης Αφυπνίσεως") στο Bodh Gaya (बोधगया), η οποία συχνά αναφέρεται ως η απευθείας απόγονος του αυθεντικού δείγματος που είχε φυτευτεί το 288 π.Χ.
Αυτό το δένδρο είναι συνήθης προορισμός για τους προσκυνητές, αποτελώντας τον σημαντικότερο από τους τέσσερις προσκυνηματικούς τόπους των Βουδιστών.
Το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) στον Ναό Mahabodhi (महाबोधि विहार) αποκαλείται Sri Maha Bodhi (श्री महा बोधि).

Άλλα Ιερά Bodhi Trees (बोधि वृक्ष) που έχουν ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία του Βουδισμού (बौद्ध धर्म), είναι: το Anandabodhi Tree (आनंदबोधी वृक्ष) στο Sravasti (श्रावस्ती) και το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) της Anuradhapura (अनुराधापुर /අනුරාධපුරය), στην Sri Lanka.
Αμφότερα, πιστεύεται ότι έχουν αναπαραχθεί από το αυθεντικό Bodhi Tree (बोधि वृक्ष).

Ο Gautama Buddha (गौतम बुद्ध / सिद्धार्थ गौतम, Siddhārtha Gautama / शिद्धत्थ गोतम, Siddhattha Gotama / शाक्यमुनिबुद्ध, Shakyamuni Buddha / बुद्ध, Buddha) έλαβε την Επιφώτιση (बोधि, Bodhi / Enlightenment), ενώ έκανε διαλογισμό κάτω από μία Ficus Religiosa (नंदी रिलिजिओसा).
Σύμφωνα με Βουδιστικά κείμενα, ο Buddha (बुद्ध) έκανε διαλογισμό κάτω από το δένδρο, χωρίς να μετακινηθεί από την θέση του, για 7 εβδομάδες (49 ημέρες).
Ένας βωμός που ονομάστηκε Animisalocana Cetiya (एनिमिसलोकाना सेतिया), ανεγέρθηκε αργότερα στο σημείο που καθόταν.
Το σημείο χρησιμοποιούταν ως βωμός, ακόμη και όταν ο Buddha (बुद्ध) ήταν εν ζωή.

Ο Βασιλιάς Ashoka (सम्राट अशोक / π. 268 - π. 232 π.Χ) ήταν ιδιαιτέρως επιμελής στην απόδοση τιμών στο Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) και καθιέρωσε μία γιορτή κάθε χρόνο προς τιμήν του, το μήνα Kattika (कार्तिक / μήνας του Ινδουιστικού Ημερολογίου, που τυπικά πέφτει πάνω στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο).
Η Βασίλισσα του, Tissarakkhā (तिसराक्खा), ζήλεψε το Δένδρο και τρία χρόνια μετά την στέψη της (ήτοι το 19ο έτος της Βασιλείας του Asoka) προκάλεσε τον θάνατο του, χρησιμοποιώντας αγκάθια mandu.
Παρά ταύτα, το Δένδρο ξαναμεγάλωσε και ένα μεγάλο μοναστήρι στήθηκε στο Bodhimanda (बोधिमांडा) που ονομάστηκε Bodhimanda Vihara (बोधिमांडा विहार).

Ανάμεσα σε όσους παραβρέθηκαν στην ίδρυση του Mahā Thūpa (Βουδιστική stupa και ημισφαιρική κατασκευή που περιέχει κειμήλια στην Sri Lanka και θεωρείται ιερή για πολλούς Βουδιστές σε ολόκληρο τον κόσμο / κτίστηκε από τον Βασιλιά Dutugemunu, περίπου το 140 π.Χ) αναφέρονται τριάντα χιλιάδες μοναχοί από το Bodhimanda Vihara (बोधिमांडा विहार), καθοδηγούμενοι από τον Cittagutta (सिताग्त).

Το Δένδρο κόπηκε από τον Βασιλιά Pushyamitra Shunga (पुष्यमित्र शुंगा / π. 185 - π. 149 π.Χ. / ο ιδρυτής και πρώτος κυβερνήτης της Shunga Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Ινδία / ήταν ακόλουθος του Βραχμανισμού) τον 2ο Αιώνα π.Χ. και από τον Βασιλιά Shashanka (शशांका / μία σημαντική φιγούρα στην Ιστορία της Βεγγάλης) το 600 μ.Χ.

Τον 7ο Αιώνα μ.Χ, ο Κινέζος Βουδιστής μοναχός, Xuanzang (玄奘 / π. 602 - 664 / περιέγραψε την αλληλεπίδραση μεταξύ Κινεζικού και Ινδικού Βουδισμού, τα πρώτα χρόνια της Δυναστείας των Tang) έγραψε λεπτομερώς για το Δένδρο.

Κάθε φορά που το Δένδρο καταστρεφόταν, ένα καινούργιο Δένδρο φύτρωνε στο ίδιο σημείο.
Εν τούτοις, το Δένδρο σάπισε στο μεγαλύτερο μέρος του και το 1876, ότι είχε απομείνει από αυτό, καταστράφηκε σε μία καταιγίδα.
Το 1881, ο Cunningham (1814-1893 / Βρετανός αρχαιολόγος, πατέρας της Αρχαιολογικής Έρευνας στην Ινδία) φύτεψε ένα νέο Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) στο ίδιο σημείο.

Οι Βουδιστές εξιστορούν ότι, όταν ο Buddha (बुद्ध) ήταν ακόμη ζωντανός, προκειμένου οι άνθρωποι να κάνουν τις προσφορές τους, στο όνομα του, όταν ήταν μακριά σε προσκύνημα, έδωσε την έγκριση του, να φυτευτεί ένας σπόρος του Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) στην Bodh Gaya (बोधगया), μπροστά στην πύλη του Μοναστηριού Jetavana (जेटावना), κοντά στην Sravasti (श्रावस्ती).
Γι` αυτόν τον σκοπό, ο Moggallana (मोगल्लाना / मौदगल्याना, Maudgalyāyana / महामौदगल्याना, Mahāmaudgalyāyana / ένας από τους πλησιέστερους μαθητές του Buddha), έπιασε ένα φρούτο του Δένδρου, καθώς έπεφτε από το κοτσάνι του, πριν αγγίξει το έδαφος.
Αυτό φυτεύτηκε σε ένα χρυσό αγγείο που προσέφερε ο Anathapindika (अनाथापिंडीका / πλούσιος έμπορος και τραπεζίτης), με μεγαλοπρέπεια και μεγάλη επισημότητα.
Ένα βλαστάρι ξεπετάχτηκε αμέσως, φτάνοντας σε ύψος, τα πενήντα κύβιτα (cubit / αρχαία μονάδα μέτρησης του μήκους) και για να το καθαγιάσει ο Buddha (बुद्ध) πέρασε μία νύχτα από κάτω του, εκστασιασμένος σε διαλογισμό.
Αυτό το Δένδρο, επειδή φυτεύτηκε υπό την καθοδήγηση του Ananda (आनंद / 5ος - 4ος Αιώνας π.Χ / ο αρχικός ακόλουθος του Buddha και ένας από τους Δέκα Ανώτερους Μαθητές του), έμελλε να γίνει γνωστό ως Ananda Bodhi (आनंद बोधि).

Η κόρη του Βασιλιά Asoka (सम्राट अशोक), Sanghamittra (संघमित्रा), έφερε ένα κομμάτι του Δένδρου μαζί της, στην Sri Lanka, όπου μεγαλώνει ακόμη μέχρι σήμερα, στην Αρχαία Πρωτεύουσα του νησιού, την Anuradhapura (अनुराधापुरा).
Αυτό το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) αρχικά ονομαζόταν Jaya Sri Maha Bodhi (जया श्री महाबोधि / ජය ශ්‍රී මහා බොධිය) και ήταν κομμάτι ενός άλλου Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) που είχε φυτευτεί το 245 π.Χ.
Παρ` ότι, το αυθεντικό Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) εκφυλίστηκε και πέθανε σε μεγάλη ηλικία, οι απόγονοι των κλαδιών του, που μεταφέρθηκαν από τον γιό του Βασιλιά Asoka (सम्राट अशोक), Mahindra (महिन्द्रा) και την κόρη του, Sanghamittra (संघमित्रा), μπορεί να βρίσκονται ακόμη στο νησί.

Σύμφωνα με το Mahavamsa (महावम्सा / "Μεγαλειώδες Χρονικό" / 5ος Αιώνας μ.Χ. / επικό ποίημα, γραμμένο στην γλώσσα Pali), το Sri Maha Bodhi (श्री महाबोधि) φυτεύτηκε στην Sri Lanka, το 288 π.Χ, γεγονός που το καθιστά το αρχαιότερο επικυρωμένο δείγμα κάθε Αγγειόσπερμου (Angiospermae ή Magnoliophyta).

Το 1950, ο Curuppumullage Jinarajadasa (कर्पुमुल्लेज जिनाराजादासा / 16 Δεκεμβρίου 1875 - 18 Ιουνίου 1953 / συγγραφέας, μυστικιστής, ελευθεροτεκτονιστής και θεοσοφιστής από την Sri Lanka) πήρε τρία δενδρύλλια από το Sri Maha Bodhi
(श्री महाबोधि)
για να φυτέψει τα δύο στο Chennai (चेन्नई / मद्रास, Madras / Πρωτεύουσα της Ινδικής Πολιτείας του Tamil Nadu), το ένα κοντά στον Ναό του Buddha στην Theosophical Society και το άλλο στην ακροποταμιά του Adyar Estuary (अदीर एस्टूरी).
Το τρίτο φυτεύτηκε κοντά σε ένα Κέντρο Διαλογισμού στην Sri Lanka.

To Jaya Sri Maha Bodhi (जया श्री महाबोधि / ජය ශ්‍රී මහා බොධිය) είναι επίσης γνωστό ως το ιερότερο Bodhi Tree (बोधि वृक्ष).
Αυτό προέκυψε από τους Βουδιστές που εκτελούν τελετουργίες και ιεροτελεστίες κοντά στο Bodhi Tree (बोधि वृक्ष).
Το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) ήταν φημισμένο ότι προκαλούσε βροχή και θεράπευε τους ασθενείς.
Όταν αρρώσταινε κάποιος, ένας από τους συγγενείς του, έπρεπε να επισκεφτεί το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) για να το ποτίσει επτά φορές επί επτά ημέρες και να ορκιστεί εκ μέρους του αρρώστου, για την γρήγορη ανάρρωση του.

Τα ροζάρια (माला, mala) που είναι φτιαγμένα από σπόρους του Ficus Religiosa (नंदी रेलिजिओसा), θεωρούνται ιερά λόγω της εγγύτητας τους, με τον ίδιο τον Buddha (बुद्ध) και την Επιφώτιση (बोधि) του.
Το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष) παρουσιάζει επίσης σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει αξιόλογη βοήθεια στην διάρροια, την δυσκοιλιότητα και την δυσεντερία, όπως και σε διάφορες παθήσεις του ουροποιητικού.
Οι αγρότες στην Βόρειο Ινδία, το καλλιεργούν επίσης και για τα φρούτα του, τα σύκα.

Στις 8 Δεκεμβρίου, που είναι η Bodhi Day (बोधि दिवस), εορτάζεται η Επιφώτιση του Buddha (बुद्ध की बोधि) κάτω από το Bodhi Tree (बोधि वृक्ष).
Αυτοί που ακολουθούν το Dharma (धर्म), χαιρετιούνται μεταξύ τους, λέγοντας "Budu saranai" ("बुडू सरनाई") που μεταφράζεται ως "Μακάρι, η ειρήνη του Buddha να είναι δική σου".
Είναι μία θρησκευτική γιορτή που μοιάζει με τα Χριστούγεννα της Χριστιανικής Δύσης, κατά την οποία σερβίρονται ειδικά γεύματα, ιδιαιτέρως μπισκότα σε σχήμα καρδιάς (που παραπέμπουν στα φύλλα σε σχήμα καρδιάς του Bodhi Tree) και ένα φαγητό από ρύζι και γάλα, το οποίο ήταν το πρώτο γεύμα του Buddha (बुद्ध) μετά την Επιφώτιση (बोधि).

BODHI TREE SOLI DHARMA