BṚHASPATI

2020-09-05

Το Ινδικό όνομα, Bṛhaspati (Brihaspati, बृहस्पति) αποδίδεται σε διάφορες μυθικές φιγούρες, αναλόγως της ηλικίας των κειμένων στα οποία αναφέρεται.
Στην Αρχαία Ινδική γραμματεία, ο Bṛhaspati (Brihaspati, बृहस्पति) είναι ένας σοφός της Vedic (वैदिक, Βεδικής) περιόδου (1500 - 500 π.Χ.), ο οποίος συμβουλεύει τους Θεούς, ενώ σε διάφορα μεσαιωνικά κείμενα, με το ίδιο όνομα αναφέρεται ο μεγαλύτερος των πλανητών, ο Δίας (Bṛhaspati / Brihaspati, बृहस्पति).

Ο Bṛhaspati (Brihaspati, बृहस्पति) εμφανίζεται σε διάφορα κεφάλαια της Rigveda (ऋग्वेद), όπως στο Ύμνο 50 του 4ου Βιβλίου που είναι αφιερωμένος σ` αυτόν.
- Η Rigveda (ऋग्वेद) είναι Αρχαία Ινδική συλλογή Vedic (वैदिक, Βεδικών) σανσκριτικών ύμνων που συνοδεύονται από σχόλια πάνω στις θρησκευτικές λειτουργίες, στις τελετές και στις ερμηνείες μυστικιστικών κειμένων, η οποία χρονολογείται προ του 1000 π.Χ.
Στους στίχους του, περιγράφεται ως ένας σοφός που γεννήθηκε από το πρωταρχικό μεγαλειώδες φως, το οποίο έδιωξε το σκοτάδι.
Είναι φωτεινός και καθαρός, ενώ κρατά ένα εξαιρετικό τόξο που χορδή του, είναι η Rta (ऋत) ή "Κοσμική Νομοτέλεια" (που είναι η βάση του Dharma, धर्म).
Η γνώση και ο χαρακτήρας του, είναι τα θαυμαστά προσόντα του, για τα οποία αναγνωρίζεται ως Guru (गुरु, Διδάσκαλος) από όλους τους Devas (देव, αρσενικές Θεότητες).

Στην Vedic (वैदिक, Βεδική) γραμματεία (1500 - 500 π.Χ.) και σε άλλα αρχαία κείμενα, ο σοφός Bṛhaspati (बृहस्पति) αποκαλείται και με διάφορα άλλα ονόματα, όπως: Brahmanaspati (ब्राह्मणपति), Purohita (पुरोहित), Angirasa (अङ्गिरसा, υιός του Angiras / अङ्गिरस्) και Vyasa (व्यासा).
Επίσης, μερικές φορές ταυτίζεται με τον Θεό Agni (अग्नि, Φύλακας της Φωτιάς).
Γυναίκα του, είναι η Tara (तारा, η Θεά που είναι η ενσάρκωση των αστεριών του ουρανού).

Στο Mahabharata (महाभारतम्, σανσκριτικό έπος της Αρχαίας Ινδίας / 4ος ή 8ος Αιώνας π.Χ. - 4ος Αιώνας μ.Χ.), ο υιός του Bṛhaspati (बृहस्पति) που ονομάζεται Bharadvaja (भरद्वाज), είναι ο σύμβουλος των Pandavas (पाण्डव,που είναι οι 5 αναγνωρισμένοι γυιοί του Pandu, पाण्डु, Βασιλιά του Hastinapur, हस्तिनापुर).

Ο Bṛhaspati (Brihaspati, बृहस्पति) ως πλανήτης, αναφέρεται σε διάφορα Ινδικά αστρονομικά κείμενα στα σανσκριτικά:
- στο Aryabhatiya (आर्यभटीय, 5ος Αιώνας) του μαθηματικού και αστρονόμου Aryabhata (आर्यभट)
- στο Romaka (रोमाका, 6ος Αιώνας) του αστρονόμου Latadeva (लतादेव) που ήταν βασισμένο στην Βυζαντινή αστρονομία
- στο Pancasiddhantika (पैनकासिधांटिका, 6ος Αιώνας) του πολυμαθούς αστρονόμου Varahamihira (वराहमिहिर)
- στο Khandakhadyaka (खण्डखाद्यक, 665 μ.Χ.) του μαθηματικού και αστρονόμου Brahmagupta (ब्रह्मगुप्त)
- στο Sisyadhivrddida (सिसियादहिर्डिडा, 8ος Αιώνας) του μαθηματικού, αστρονόμου και αστρολόγου Lalla (लल्ल)
Σε αυτά τα κείμενα, παρουσιάζονται οι ιδιότητες του Bṛhaspati (Brihaspati, बृहस्पति) ως πλανήτη και εκτιμώνται τα χαρακτηριστικά της αστρολογικής τροχιάς του.

Σε άλλα κείμενα, όπως στο Surya Siddhanta (सूर्यसिद्धान्त, Ινδική Αστρονομική Γραμματεία της περιόδου από τον 5ο έως τον 10ο Αιώνα) αντιστοιχίζονται οι διάφοροι πλανήτες με μυθολογικές Θεότητες.
Ο Δίας (Bṛhaspati / Brihaspati, बृहस्पति) ως ο Θεός του Ουρανού και του Κεραυνού, έγινε γνωστός στην Ινδική Υποήπειρο με την άφιξη της Αρχαιοελληνικής Μυθολογίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (शानदार अलेक्जेंडर), ενώ ως πλανήτης, αντιστοιχήθηκε με τον Bṛhaspati (Brihaspati, बृहस्पति) στο ζωδιακό ονοματολογικό σύστημα της Ινδικής Αστρολογίας.

Ο Bṛhaspati (Brihaspati, बृहस्पति) ανήκει στους Navagrahas (नवग्रह, 9 Αστρικά Σώματα ή 9 Realms ή 9 Πλανήτες στην Ινδική και Vedic / Βεδική Αστρολογία, 9 Μυθικές Θεότητες του Ινδουισμού) του Ινδικού ζωδιακού συστήματος και θεωρείται ευοίωνος και καλοπροαίρετος.

Το όνομα, Bṛhaspati (Brihaspati, बृहस्पति) είναι η ρίζα της λέξεως, Brihaspativara (बृहस्पतिवार), όπως ονομάζεται η Πέμπτη στο Ινδικό Ημερολόγιο.
Η Πέμπτη στο Ελληνορωμαϊκό και στο Ινδοευρωπαϊκό Ημερολόγιο, είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στον πλανήτη Δία (Bṛhaspati / Brihaspati, बृहस्पति).

BṚHASPATI SOLI DHARMA