CHANDRA


Η σανσκριτική λέξη, Chandra (चन्द्र) σημαίνει "λαμπερή, ακτινοβόλα, σελήνη, φεγγάρι".

Η Chandra (चन्द्र) είναι μία Σεληνιακή Θεότητα, αλλά και ένας από τους Navagrahas (नवग्रह, 9 Αστρικά Σώματα ή 9 Realms ή 9 Πλανήτες στην Ινδική και Vedic / Βεδική Αστρολογία, 9 Μυθικές Θεότητες του Ινδουισμού) του Ινδουισμού.
- Γενικότερα στην Μυθολογία διαφόρων λαών, η Σεληνιακή Θεότητα είναι ένας Θεός ή μία Θεά του Φεγγαριού (Chandra, चन्द्र), αλλά και μερικές φορές, η προσωποποίηση του.
Αυτές οι Θεότητες μπορεί να έχουν διάφορες δυνάμεις σύμφωνα με τις παραδόσεις και με την κουλτούρα των λαών - αν και συνήθως συμπίπτουν.

Η Chandra (चन्द्र) είναι συνώνυμη με την σανσκριτική λέξη, Soma (सोम), που χρησιμοποιείται επίσης για την Σελήνη, ενώ συναντάται και ως το όνομα μιας Θεότητας της Υγείας και της Θεραπείας στην Vedic (वैदिक, Βεδική) Ινδική Μυθολογία (1500 - 500 π.Χ.).
- Η Vedic (वैदिक, Βεδική) είναι η Μυθολογία που καταγράφεται στις Βέδες (वेद, Vedas), τα θρησκευτικά ιερά κείμενα της Αρχαίας Ινδίας, τα οποία θεωρούνται από τους Ινδουιστές ότι είναι apauruṣeya (अपौरुषेय), δηλαδή ότι "δεν είναι γραμμένα από άνθρωπο ή υπεράνθρωπο", αλλά "απρόσωπα, χωρίς συγγραφέα".
- Οι Βέδες (वेद, Vedas) είναι τα αρχαιότερα σωζόμενα γραπτά της Σανσκριτικής Λογοτεχνίας και του Ινδουισμού (1500 - 500 π.Χ.).

Στην Puranic Μυθολογία που είναι η Ινδική Μυθολογία όπως καταγράφεται στα Puranas (पुराण, αρχαία Ινδουιστικά κείμενα - 4ος Αιώνας), η σανσκριτική λέξη, Soma (सोम) αναφέρεται σε μία Σεληνιακή Θεότητα, ενώ κάποιες φορές, χρησιμοποιείται για μνημονεύσεις στον Vishnu (विष्णु, Ύψιστος Θεός της Θεϊκής Προστασίας), τον Shiva (शिव) ως Somanatha (सोमनाथाथा, Ύψιστος Θεός της Θεϊκής Ενέργειας), τον Yama (यमराज, Θεός του Θανάτου και του Κάτω Κόσμου) και τον Kubera (कुबेर, Θεός του Πλούτου).
Σε μερικά Ινδουιστικά κείμενα, η Soma (सोम) είναι μία Apsara (अप्सरा, θηλυκά πνεύματα των σύννεφων και των νερών).
Επιπλέον, Soma (सोम) ονομάζονται: ο Παράδεισος και ο Ουρανός, διάφοροι χώροι λατρείας, αλλά και σαμανικά θεραπευτικά παρασκευάσματα.

Άλλα ονόματα της Chandra (चन्द्र), είναι: το Indu (इंदु, Φωτεινή σταγόνα), το Atrisuta (अत्रि, Υιός του Vedic σοφού Atri), το Sachin (सचिन, Σημαδεμένος με ένα λαγό), το Tārādhipa (ट्āर्āधिप, Άρχοντας των αστεριών) και το Nishakara (णिस्हकर, Δημιουργός της νύχτας).

Η/Ο Chandra (चन्द्र) περιγράφεται ως νεαρά/ός και όμορφος/η που κρατά ένα σπαθί/ρόπαλο και ένα λωτό.

Στην Ινδική Μυθολογία υπάρχουν διάφοροι θρύλοι γύρω από τον Chandra (चन्द्र).
Σε έναν από αυτούς, ο Chandra (चन्द्र) συναντά την Tara (तारा), γυναίκα του Brihaspati (बृहस्पति, πλανήτη Δία) και ερωτεύονται. Από την ένωση τους, γεννιέται ο Budha (बुध, πλανήτης Ερμής). Τότε, ο Brihaspati (बृहस्पति) γίνεται έξαλλος και κηρύττει πόλεμο.
Οι Devas (देव, οι 12 Φύλακες του Παραδείσου) επεμβαίνουν και η Tara (तारा) επιστρέφει στον Brihaspati (बृहस्पति).
Αυτό προκάλεσε συναισθηματική κρίση στον Chandra (चन्द्र) που άφησε το μυαλό του, να κυριευτεί από ακόλαστες επιθυμίες.
Εξαιτίας του διακαούς πόθου του, για σεξουαλικές συνευρέσεις, παντρεύεται τις 27 κόρες του Daksha (दक्ष, ενός από τους υιούς του Brahma, ब्रह्मा, του Θεού της Δημιουργίας).  Αμέσως όμως δείχνει αδυναμία στην Rohini (रोहिणी), παραμελώντας τις υπόλοιπες 26 συζύγους του.
Αυτές παραπονούνται στον πατέρα τους, που καταριέται τον Chandra (चन्द्र) για το τρομερό αμάρτημα του.
Η κατάρα τελικά λύθηκε αφότου ο Chandra (चन्द्र) αφιέρωσε τον εαυτό του, στον Shiva (शिव, τον Ύψιστο Θεό της Θεϊκής Ενέργειας).

Σε έναν άλλον μύθο, ο Ganesha (गणेश, ο περισσότερο λατρεμένος Θεός του Ινδικού Πανθέου) γυρίζοντας ένα βράδυ με Πανσέληνο μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα του Kubera (कुबेर, του Θεού του Πλούτου και Βασιλιά των Ημίθεων) στο σπίτι του, τρομάζει βλέποντας ένα φίδι και πέφτει καταγής με το στομάχι. Έτσι, βγάζει όλα τα Modak (मोदक, Ινδικά γλυκά) που είχε φάει, ενώ ακούει τον Chandra (चन्द्र) να γελά με το πάθημα του.
Τότε νευριάζει και ρίχνει ένα χαυλιόδοντα του, στον Chandra (चन्द्र) και τον πληγώνει, δημιουργώντας ένα μεγάλο κρατήρα, ένα σκοτεινό σημείο που είναι ορατό και από την Γη. Στην συνέχεια τον καταριέται να μην είναι ποτέ ξανά, ολόκληρος.
Έτσι η Σελήνη έγινε ωχρή σαν κέρινη και μόλις γεμίσει, αρχίζει να αδειάζει. Έκτοτε απαγορεύεται να κοιτάς το φεγγάρι στην διάρκεια του Ganesh Chaturthi (गणेश चतुर्थी), της Ινδικής γιορτής για την γέννηση του Ganesha (गणेश).

Η/Ο Chandra (चन्द्र) είναι επίσης γνωστός/ή ως Soma (सोम) και Indu (इंदु).
Αυτά τα δύο ονόματα είναι οι ρίζες των λέξεων: Somvaar (षोम्वअर्) και Induvaasaram (ईन्दुवअसरम्), με τις οποίες ονομάζεται η Δευτέρα στα Ινδικά και στα Σανσκριτικά, αντίστοιχα.
Η Δευτέρα στο Ελληνορωμαϊκό και στο Ινδοευρωπαϊκό Ημερολόγιο, είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Σελήνη (Chandra, चन्द्र).

Η Σελήνη (Chandra, चन्द्र) χρειάζεται 28 μέρες για να συμπληρώσει έναν κύκλο γύρω από την Γη (Prithvi, पृथ्वी), αλλά ενώ είναι δορυφόρος, αναφέρεται ως πλανήτης στην αστρολογική γλώσσα και η επιρροή του, είναι πολύ σημαντική σε ένα γενέθλιο χάρτη, γιατί είναι ο κοντινότερος πλανήτης στην Γη και κινείται ταχύτατα μέσα στον ζωδιακό κύκλο.

Ο κύκλος της Σελήνης (Chandra, चन्द्र), χωρίζεται σε φάσεις.
Οι πιο γνωστές είναι: η Νέα Σελήνη (Navchandra, नवचंद्र), το Πρώτο Τέταρτο, η Πανσέληνος (Purnima, पूर्णिमा) και το Τελευταίο Τέταρτο.
- Ανάλογα με την φάση της Σελήνης (Chandra, चन्द्र), στην οποία έχουμε γεννηθεί, επηρεάζονται: ο χαρακτήρας, οι αντιδράσεις και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μας.
- Η Σελήνη (Chandra, चन्द्र) σε έναν γενέθλιο αστρολογικό χάρτη, είναι δείκτης που φανερώνει στοιχεία από προηγούμενες ζωές.
- Επειδή η Σελήνη (Chandra, चन्द्र) είναι ετερόφωτη, προβάλει ότι είναι επίκτητο στον χαρακτήρα μας και όχι ενδογενές.

Η Σελήνη (Chandra, चन्द्र) και οι φάσεις της, έχουν ιδιαίτερη σημασία στην Θιβετιανή αστρολογία.

Το Θιβετιανό Ημερολόγιο είναι Σεληνιακό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το Αραβικό ή οποιοδήποτε άλλο κλασσικό Σεληνιακό Ημερολόγιο.
Το Θιβετιανό έτος έχει είτε 12, είτε 13 Σεληνιακούς μήνες, που αρχίζουν και τελειώνουν με μία Νέα Σελήνη (Navchandra, नवचंद्र).
Ο 13ος μήνας προστίθεται κάθε δύο ή τρία χρόνια, ώστε ένα σύνηθες Θιβετιανό έτος να ισοδυναμεί με ένα Ηλιακό έτος.

Ο εορτασμός της Νέας Χρονιάς από τους Βουδιστές μοναχούς στο Θιβέτ, είναι το περίφημο Losar (लोसर्) που ολοκληρώνεται με την πρώτη Νέα Σελήνη (Navchandra, नवचंद्र) του 3ου Hor (होर्) μήνα.
Στο Θιβέτ, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραδόσεις, που καθορίζουν την έναρξη του κάθε έτους.

Ακόμη, κάθε Νέα Σελήνη (Navchandra, नवचंद्र) και Πανσέληνος (Purnima, पूर्णिमा) θεωρούνται ιδανικές για συγκεκριμένους διαλογισμούς και σαμανικές πρακτικές από τους μοναχούς του Θιβέτ.

CHANDRA SOLI DHARMA