en-MANTRAS

Τα Mantras (मंत्र / Sanskrit: मन्त्र) είναι ιερά λόγια,
υπερκόσμιοι ήχοι που προκαλούν δέος, συλλαβές, λέξεις, φωνήματα ή ομάδες λέξεων
στα Σανσκριτικά (संस्कृत, Sanskrit), τα οποία πιστεύεται από τους πιστούς διαφόρων
Θρησκειών, ότι έχουν ψυχολογικές και πνευματικές δυνάμεις.
Ένα Mantra (मंत्र) δεν είναι απαραίτητο
να έχει συντακτική δομή ή συγκεκριμένο νόημα.
Τα πρώτα Mantras (मंत्र) γράφτηκαν στα Βεδικά
Σανσκριτικά (वैदिक संस्कृत, Vedic Sanskrit), στην Ινδία και είναι
τουλάχιστον 3000 ετών.
- Βεδικά Σανσκριτικά (वैदिक संस्कृत, Vedic Sanskrit) είναι η αρχαία γλώσσα των Βεδών (वेद, Vedas), των ιερών κειμένων του Ινδουισμού.
Σήμερα, υπάρχουν Mantras (मंत्र) σε διάφορες σχολές του Ινδουισμού (हिंदू धर्म), του Βουδισμού (बौद्ध धर्म), του Τζαϊνισμού (जैन धर्म) και του Σιχισμού (सिख धर्म).
- Ο Ινδουισμός (हिंदू धर्म) είναι η αρχαιότερη Θρησκεία του κόσμου, καθώς κάποιες από τις ρίζες της, ανάγονται στην Εποχή του Σιδήρου.
Ινδουισμός (हिंदू धर्म) είναι η γενικότερη ονομασία των πάμπολλων τοπικών Θρησκειών, των Θρησκευτικών πρακτικών και των επιμέρους σχολών (αιρέσεων) της Ινδίας.
Αποκαλείται επίσης, με την Σανσκριτική (संस्कृत, Sanskrit) έκφραση: Sanātana Dharma (सनातन धर्म) που σημαίνει: "Αιώνιος Νόμος", "Αιώνια Τάξη" ή "Πατρική Πίστη".
- Ο Βουδισμός (बौद्ध धर्म) είναι μία από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες Θρησκείες του κόσμου με κεντρικό άξονα της, την ζωή και την διδασκαλία του Gautama Buddha (गौतम बुद्ध / π. 563/480 - π. 483/400 π.Χ.) ή Siddhārtha Gautama (सिद्धार्थ गौतम).
Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα Θρησκευτικών δοξασιών, φιλοσοφικών αρχών, εθίμων, θεσμών και ηθικών κανόνων που αποδίδονται στον Βούδα (बुद्ध, Buddha).
Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ακολουθούν τον Βουδισμό (बौद्ध धर्म).
Γενικά, αναγνωρίζονται γενικά δύο σχολές Βουδισμού (बौद्ध धर्म): η Mahāyāna (महायान) και η Theravāda (थेरवडा).
Η κάθε σχολή διαφέρει σχετικά με την ακριβή φύση της Nirvāṇa (निर्वाण), την σημαντικότητα και την κανονικότητα των διαφόρων διδασκαλιών και κειμένων, καθώς και τις μοναστικές και τις λειτουργικές πρακτικές.
- O Τζαϊνισμός ή Ζαϊνισμός ή Jain Dharma (जैन धर्म) είναι αρχαία Ινδική Θρησκεία.
Οι ακόλουθοι της, ονομάζονται "Jains" που προέρχεται από την Σανσκριτική (संस्कृत, Sanskrit) λέξη jina (जिना / "νικητής"), υποδηλώνοντας το μονοπάτι της νίκης πάνω στο κύμα των συνεχόμενων μετεμψυχώσεων με την καταστροφή του karma (कर्म), μέσα από μία ηθική και πνευματική ζωή.
- Ο Σιχισμός (सिख धर्म / Punjabi: ਸਿੱਖੀ) είναι Μονοθεϊστική Θρησκεία, η οποία ξεκίνησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή Punjab (पंजाब) της Βόρειας Ινδίας, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό (हिंदू धर्म) και το Ισλάμ (إسلام).
Οι θεμελειώδεις αρχές του Σιχισμού (सिख धर्म / Punjabi: ਸਿੱਖੀ) στηρίζονται στο ιερό κείμενο, Guru Granth Sahib (Punjabi: ਗੁਰੂ ਗ੍ਰੰਥ ਸਾਹਿਬ / "Οι Διδασκαλίες των Διδασκάλων") που μιλά για πίστη στον "Ένα Δημιουργό" και διαλογισμό.
Στην Ιαπωνική Shingon παράδοση (真言宗 Shingon-shū / Shingon Buddhism), η λέξη "Shingon" (真言, zhēnyán) σημαίνει "Mantra" (मंत्र).
- Ο Shingon Βουδισμός (真言宗 Shingon-shū) είναι μία από τις μεγαλύτερες σχολές Βουδισμού (佛 教) στην Ιαπωνία και ένας από τους λίγους επιβιώσαντες Vajrayāna (वज्रयान / Ταντρικός Βουδισμός, Εσωτεριστικός Βουδισμός) στην Ανατολική Ασία, ο οποίος είχε διαδοθεί αρχικά από την Ινδία στην Κίνα, μέσω των μοναχών που ταξίδευαν, όπως ήταν: οι Vajrabodhi (金剛智) και οι Amoghavajra (अमोघवज्र, 不空).
Στην Κίνα, είναι γνωστός ως Tangmi (唐密 / η Εσωτεριστική Σχολή της Δυναστείας των Tang,塘).
Αυτές οι διδασκαλίες άνθησαν στην Ιαπωνία, υπό την αιγίδα του Βουδιστή μοναχού, Kūkai (空海) που ταξίδεψε στην Κίνα των Tang (塘) για να αποκτήσει την άδεια της μετάδοσης των Εσωτεριστικών διδασκαλιών.
Γι` αυτόν τον λόγο, συχνά αποκαλείται: Ιαπωνικός Εσωτεριστικός Βουδισμός ή Ορθόδοξος Εσωτεριστικός Βουδισμός.
Παρόμοιοι ύμνοι, αντίφωνα, ψαλμωδίες, λεκτικές συνθέσεις, λαρυγγισμοί και
πρακτικές βρίσκονται στον Ζωροαστρισμό (الزرادشتية), στον Ταοϊσμό (道教), στον Χριστιανισμό
(χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Βυζαντινά Τεριρέμ) και αλλού.
- Ο Ζωροαστρισμός (الزرادشتية) είναι μια από τις παλαιότερες Θρησκείες που έχουν ακόμη οπαδούς.
Η εμφάνισή του, χρονολογείται περίπου πριν από 2.600 χρόνια και αποτελούσε μία ριζική αναμόρφωση της Πολυθεϊστικής Ιρανικής Θρησκείας.
Ο Ζωροαστρισμός (الزرادشتية) διατηρεί κάποιες από τις πρακτικές της προϊστορικής, κοινής Ινδοϊρανικής Θρησκείας και επομένως παρουσιάζει ομοιότητες με τον Ινδουισμό (हिंदू धर्म) της Βεδικής Περιόδου (π.1500 - π. 500 π.Χ.), όπως: την Πυρολατρία και τον σεβασμό προς τις δυνάμεις της φύσης.
- Ο Ταοϊσμός (道教) είναι Φιλοσοφική ή Θρησκευτική παράδοση που έχει ρίζες από την Κίνα και δίνει έμφαση στην αρμονική διαβίωση με την Tao (道 / "η Ατραπός").
Η Tao (道) είναι η θεμελιώδης ιδέα των περισσοτέρων Κινεζικών Φιλοσοφικών Σχολών, αλλά στον Ταοϊσμό (道教), υποδηλώνει την αρχή που είναι η πηγή και η ουσία κάθε υπάρξεως.
Η χρήση, η δομή, η λειτουργία, η σημασία και οι
τύποι των Mantras (मंत्र) ποικίλουν σύμφωνα με την Φιλοσοφία και την Σχολή
του Ινδουισμού (हिंदू धर्म) και του Βουδισμού (बौद्ध धर्म).
Τα Mantras (मंत्र) παίζουν πρωτεύοντα ρόλο
στην Tantra (तन्त्र).
Σε αυτή την Σχολή, τα Mantras (मंत्र) θεωρούνται ως η ιερή φόρμουλα και η βαθιά προσωπική
τελετή που λειτουργεί μόνο μετά την μύηση.
Σε άλλες Σχολές Ινδουισμού (हिंदू धर्म), Βουδισμού (बौद्ध धर्म), Τζαϊνισμού (जैन धर्म) ή Σιχισμού (सिख धर्म), η μύηση δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.
- Η Tantra (तन्त्र / "αργαλειός, κύμα, σύστημα") υποδηλώνει τις Εσωτεριστικές παραδόσεις του Ινδουισμού (हिंदू धर्म) και του Βουδισμού (बौद्ध धर्म), οι οποίες αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα στα μέσα του 1ου Αιώνα μ.Χ.
Στις Ινδικές παραδόσεις, ο όρος " Tantra" (तन्त्र) χρησιμοποιείται ευρέως με την έννοια του "γραπτού κειμένου", της "θεωρίας", του "συστήματος", της "μεθόδου", του "οργάνου", της "τεχνικής" ή της "πρακτικής".
Στους πρώτους Αιώνες π. Χ., η νεοεμφανιζόμενη Tantra (तन्त्र) επικεντρωνόταν στην λατρεία του Vishnu (विष्णु), του Shiva (शिव) ή της Shakti (शक्ति).
Στην Vajrayāna (वज्रयान) παράδοση του Βουδισμού (बौद्ध धर्म), είναι γνωστή για τις εκτεταμένες Ταντρικές ιδέες και πρακτικές.
Οι Ταντρικές Ινδουιστικές και Βουδιστικές παραδόσεις έχουν επηρεάσει άλλες Ανατολικές Θρησκευτικές παραδόσεις, όπως: τον Τζαϊνισμός (जैन धर्म), την Θιβετιανή Bön Θρησκεία (བོན), τον Ταοϊσμός (道教) και τον Ιαπωνικό Shintō (神道).
Τα Mantras (मंत्र) έρχονται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων
των: Ṛc (आर), όπως οι ρίμες από την
Rigveda (ऋग्वेद) και Sāman (सामान), όπως οι μουσικές ψαλμωδίες από την Sāmaveda (सामवेद).
Είναι τυπικά μελωδικά και μαθηματικά δομημένα μέτρα που όταν εκφέρονται,
πιστεύεται ότι έχουν υπερφυσικές ιδιότητες.
Το απλούστερο όλων, είναι η λέξη ॐ (Aum, Om) που χρησιμοποιείται μόνη της, ως Mantra (मंत्र).
Σε περισσότερο επιτηδευμένες μορφές, τα Mantras (मंत्र) είναι μελωδικές φράσεις που αποδίδουν πνευματικά
τις ανθρώπινες προσδοκίες για αλήθεια, πραγμάτωση επιθυμιών, φωτεινή ενέργεια,
αθανασία, ειρήνη, αγάπη, γνώση και δράση.
Μερικά Mantras (मंत्र) δεν έχουν κάποια ουσιαστική εξήγηση, αλλά είναι
μουσικά εμψυχωτικά και πνευματικά σημαντικά.
