SHANI

2020-09-05

Shani (शनि, Śani / Śanaiśchara) είναι το όνομα για τον πλανήτη Κρόνο, στα Ινδουιστικά κείμενα.
Στην Ινδική Μυθολογία, ο Shani (शनि, Śani / Śanaiśchara) είναι ο Θεός της Δικαιοσύνης που κρίνει τις σκέψεις, τους λόγους και τις πράξεις των ανθρώπων (कर्म, Karma).
Επίσης, είναι συνδεδεμένος με τον πνευματικό ασκητισμό, την εξιλέωση, την μετάνοια, την πειθαρχεία και την ευσυνείδητη εργασία.

Ο Shani (शनि, Śani / Śanaiśchara) στις Puranas (पुराण / Αρχαία ιερά κείμενα του Ινδουισμού), απεικονίζεται σαν ένας όμορφος άνδρας που κρατά ένα σπαθί ή ένα danda (डंडा / σκήπτρο) και κάθεται πάνω σε ένα κοράκι.
Σύντροφος του, είναι η Manda (मान्दा, Māndā) ή Dhamini (धामिनी, Dhāminī), που είναι η Θεά των Τεχνών και των Αρωμάτων (चौसठ कलाएँ, Kalā) και η οποία πιστεύεται στην Ινδία, ότι τον αντικαθιστά πολλές φορές, στα καθήκοντα του.

Ο Shani (शनि, Śani / Śanaiśchara) είναι επίσης γνωστός ως: Shanishvara (शनीश्वरा), Chhayasutha (छायसुथा), Pingala (पिंगला), Kakadhwaja (काकड़ध्वज), Konastha (कोणस्थ), Babhru (बभ्रु), Krishna (कृष्ण), Roudhraantak (रौद्रान्तक), Yam (यम), Sauri (सौरि), Mand (मंड) και Pipplayshraya (पिपल्याश्रय).

Στα Μεσαιωνικά κείμενα, ο Shani (शनि, Śani / Śanaiśchara) είναι ένας αυστηρός και δύστροπος Θεός που δίνει κακοτυχία σε όσους την αξίζουν. Μπορεί όμως, και να υλοποιεί ευχές ή να ευλογεί όσους έχουν καθαρό Karma (कर्म).
Στα ίδια κείμενα, αντιφατικά αναφέρεται ως γιός του Ηλίου (रवि, Ravi) και της Σκιάς (साया, Chhaya) ή ως γιός του Balarama (बलराम / ο μεγαλύτερος αδελφός του कृष्ण, Krishna) και της Revati (रेवती).
Σε αυτές τις αναφορές, τον συναντούμε με τα ονόματα: Ara (आरा), Kona (कोना) και Kroda (करोडा).

Επίσης, την ίδια περίοδο, τον συνδέουν με την Ινδική Συκή (peepal) που την θεωρούν ως την γήινη κατοικία του.
- Σε άλλα Μεσαιωνικά κείμενα, το ίδιο δένδρο ανήκει στον Vasudeva (वासुदेव), τον πατέρα των Ινδουιστικών Θεοτήτων: Krishna (कृष्ण), Balarama (बलराम) και Subhadra (सुभद्रा).
Το 2013, ένα άγαλμα 6 μέτρων του Lord Shani (शनि, Shani, Śani / Śanaiśchara) στήθηκε στο Yerdanur (यरदनूर) που βρίσκεται στο mandal του Sangareddy (संगारेड्डी) - (περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη του हैदराबाद, Hyderabad).
Πρόκειται για ένα λαξεμένο βράχο που ζυγίζει 9 τόνους.

Ο Shani (शनि, Śani / Śanaiśchara) ως πλανήτης, αναφέρεται σε διάφορα Ινδικά αστρονομικά κείμενα στα σανσκριτικά:
- στο Aryabhatiya (आर्यभटीय, 5ος Αιώνας) του μαθηματικού και αστρονόμου Aryabhata (आर्यभट)
- στο Romaka (रोमाका, 6ος Αιώνας) του αστρονόμου Latadeva (लतादेव) που ήταν βασισμένο στην Βυζαντινή αστρονομία
- στο Pancasiddhantika (पैनकासिधांटिका, 6ος Αιώνας) του πολυμαθούς αστρονόμου Varahamihira (वराहमिहिर)
- στο Khandakhadyaka (खण्डखाद्यक, 665 μ.Χ.) του μαθηματικού και αστρονόμου Brahmagupta (ब्रह्मगुप्त)
- στο Sisyadhivrddida (सिसियादहिर्डिडा, 8ος Αιώνας) του μαθηματικού, αστρονόμου και αστρολόγου Lalla (लल्ल)
Σε αυτά τα κείμενα, παρουσιάζονται οι ιδιότητες του Shani (शनि, Śani / Śanaiśchara) ως πλανήτη και εκτιμώνται τα χαρακτηριστικά της αστρολογικής τροχιάς του.
Τέλος, σε άλλα κείμενα, όπως στο Surya Siddhanta (सूर्यसिद्धान्त, Ινδική Αστρονομική Γραμματεία της περιόδου από τον 5ο έως τον 10ο Αιώνα) αντιστοιχίζονται οι διάφοροι πλανήτες με μυθολογικές Θεότητες.

Το όνομα, Shani (शनि, Śani / Śanaiśchara) είναι η ρίζα της λέξεως, Shanivara (शनिवार), όπως ονομάζεται το Σάββατο στο Ινδικό Ημερολόγιο.
Το Σάββατο στο Ελληνορωμαϊκό και στο Ινδοευρωπαϊκό Ημερολόγιο, είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στον πλανήτη Κρόνο (शनि, Shani, Śani / Śanaiśchara).

Ο Κρόνος (शनि, Shani, Śani / Śanaiśchara) ως ο ηγέτης και ο νεότερος της πρώτης γενεάς των Τιτάνων (Θεοτήτων απόγονων της Γαίας και του Ουρανού), έγινε γνωστός στην Ινδική Υποήπειρο με την άφιξη της Αρχαιοελληνικής Μυθολογίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (शानदार अलेक्जेंडर), ενώ ως πλανήτης, αντιστοιχήθηκε με τον Κρόνο (शनि, Shani, Śani / Śanaiśchara) στο ζωδιακό ονοματολογικό σύστημα της Ινδικής Αστρολογίας.

Στην Βουδιστική και Ινδική Αστρολογία, ο Κρόνος (शनि, Shani, Śani / Śanaiśchara) είναι ένας από τους βασικούς πλανήτες, ο οποίος θεωρείται ότι σχετίζεται με το Karma (कर्म).

Ο πλανήτης Κρόνος (शनि, Shani, Śani / Śanaiśchara) είναι ένας από τους Navagrahas (नवग्रह, 9 Αστρικά Σώματα ή 9 Realms ή 9 Πλανήτες στην Ινδική και Vedic / Βεδική Αστρολογία, 9 Μυθικές Θεότητες του Ινδουισμού).

SHANI SOLI DHARMA