SHUKRA

2020-09-05

Η σανσκριτική λέξη, Shukra (शुक्र) σημαίνει "διαυγής, καθαρή, φωτεινή".
Έχει όμως και άλλες ερμηνείες, όπως στην Vedic (वैदिक, Βεδική) Μυθολογία (1500 - 500 π.Χ.), όπου αναφέρεται ως το όνομα ενός σοφού της αρχαιότητας που συμβούλευε τους Asuras (असुर, Daityas).
- Οι Asuras (असुर, Daityas) ήταν Θεότητες ή Οντότητες της Ινδικής Μυθολογίας που θεωρούνταν και ως Πνεύματα της Φύσης.
Κατά μία άλλη ερμηνεία, ήταν παντοδύναμοι Ημίθεοι με αγγελικό ή δαιμονικό χαρακτήρα που αποκαλούνταν αντίστοιχα, Adityas (आदित्य) και Danavas (दानव).
Ο αρχηγός των Adityas (आदित्य) ήταν ο Varuna (वरुण) και των Danavas (दानव), ο Vritra (वृत्र).
- Σε νεότερα Vedic (वैदिक, Βεδικά) κείμενα (1500 - 500 π.Χ.), ο Agni (अग्नि), ο Indra (इन्द्र) και άλλοι Θεοί αποκαλούνταν επίσης, Asuras (असुर, Daityas).
Ο Shukra (शुक्र) που ήταν ο guru (गुरु, διδάσκαλος) των Asuras (असुर, Daityas), ήταν ο υιός του Maharishi Bhrigu (महर्षि भृगु, που ήταν ένας από τους 7 μεγαλύτερους σοφούς της Ινδίας). Σε διάφορα Ινδουιστικά κείμενα, αναφέρεται με τα ονόματα, Shukracharya (शुकराचार्य) ή Asuracharya (असुराचार्य).

Ο Shukra (शुक्र) ονόμασε το Ινδουιστικό ναό, Velleeswarar (वेलेश् वर) στο Mangadu (मैंगडू), αφού έλαβε την ευλογία της Trimurti (त्रिमूर्ति, της Υπέρτατης Θεϊκής Τριάδος του Ινδουισμού), σηματοδοτώντας το τέλος μίας μακράς περιόδου τυφλότητας του ανθρωπίνου πνεύματος.

Σε μία αφήγηση της Mahabharata (महाभारतम्, σανσκριτικό έπος της Αρχαίας Ινδίας / 4ος ή 8ος Αιώνας π.Χ. - 4ος Αιώνας μ.Χ.), ο Shukra (शुक्र) χώρισε τον εαυτό του, στην μέση και έδωσε το ήμισυ της σοφίας του, στους Devas (देव, αρσενικές Θεότητες) και το έτερο ήμισυ, στους Asuras (όπου αναφέρονται ως δαίμονες).
Σε άλλο κεφάλαιο της Mahabharata (महाभारतम्), ο Shukracharya (शुकराचार्य ή Shukra / शुक्र) παρουσιάζεται ως ένας εκ των μεντόρων του Bhishma (भीष्‍म, που ήταν ο ανυπέρβλητος τοξοβόλος και πολεμιστής πρίγκιπας, υιός του Βασιλιά Shantanu / शांतनु του Kuru / जो και της Θεάς Ganga / गंगा), ο οποίος τον δίδαξε την πολιτική επιστήμη σε νεαρή ηλικία.

Η μητέρα του Shukra (शुक्र), ήταν η Kavyamata (कवयमाता ή Usanas / उसानास, που ήταν η προστάτιδα Θεά του πλανήτη Αφροδίτη), ενώ η γυναίκα του, ήταν η Θεά Jayanti (जयंती, που ήταν κόρη του Indra / इन्द्र).
Από την ένωση τους, γεννήθηκε η Βασίλισσα Devayani (देवयानी).

Στην Μεσαιωνική Μυθολογία και την Ινδική Αστρολογία, Shukra (शुक्र) ονομάζεται ο πλανήτης Αφροδίτη (Shukra, शुक्र)  που είναι ένας από τους Navagrahas (नवग्रह, 9 Αστρικά Σώματα ή 9 Realms ή 9 Πλανήτες στην Ινδική και Vedic / Βεδική Αστρολογία, 9 Μυθικές Θεότητες του Ινδουισμού).

Ο Shukra (शुक्र) ως πλανήτης, αναφέρεται σε διάφορα Ινδικά αστρονομικά κείμενα στα σανσκριτικά:
- στο Aryabhatiya (आर्यभटीय, 5ος Αιώνας) του μαθηματικού και αστρονόμου Aryabhata (आर्यभट)
- στο Romaka (रोमाका, 6ος Αιώνας) του αστρονόμου Latadeva (लतादेव) που ήταν βασισμένο στην Βυζαντινή αστρονομία
- στο Pancasiddhantika (पैनकासिधांटिका, 6ος Αιώνας) του πολυμαθούς αστρονόμου Varahamihira (वराहमिहिर)
- στο Khandakhadyaka (खण्डखाद्यक, 665 μ.Χ.) του μαθηματικού και αστρονόμου Brahmagupta (ब्रह्मगुप्त)
- στο Sisyadhivrddida (सिसियादहिर्डिडा, 8ος Αιώνας) του μαθηματικού, αστρονόμου και αστρολόγου Lalla (लल्ल)
Σε αυτά τα κείμενα, παρουσιάζονται οι ιδιότητες του Shukra (शुक्र) ως πλανήτη και εκτιμώνται τα χαρακτηριστικά της αστρολογικής τροχιάς του.

Τέλος, σε άλλα κείμενα, όπως στο Surya Siddhanta (सूर्यसिद्धान्त, Ινδική Αστρονομική Γραμματεία της περιόδου από τον 5ο έως τον 10ο Αιώνα) αντιστοιχίζονται οι διάφοροι πλανήτες με μυθολογικές Θεότητες.

Το όνομα, Shukra (शुक्र) είναι η ρίζα της λέξεως, Shukravara (शुक्रवार), όπως ονομάζεται η Παρασκευή στο Ινδικό Ημερολόγιο.
Η Παρασκευή στο Ελληνορωμαϊκό και στο Ινδοευρωπαϊκό Ημερολόγιο, είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στον πλανήτη Αφροδίτη (Shukra, शुक्र).

Η Αφροδίτη (Shukra, शुक्र) ως η Θεά του Έρωτα και της Αρμονίας, έγινε γνωστή στην Ινδική Υποήπειρο με την άφιξη της Αρχαιοελληνικής Μυθολογίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (शानदार अलेक्जेंडर), ενώ ως πλανήτης, αντιστοιχήθηκε με τον Shukra (Shukra Graha, शुक्र ग्राहा) στο ζωδιακό ονοματολογικό σύστημα της Ινδικής Αστρολογίας.

Στην Βουδιστική και Ινδική Αστρολογία, ο Shukra (Αφροδίτη, शुक्र) είναι ένας από τους βασικούς πλανήτες, ο οποίος θεωρείται ευοίωνος και καλοπροαίρετος, ενώ η ενίοτε θέση του, μπορεί να δώσει πολλές εξηγήσεις τόσο σε συναισθηματικά και οικονομικά θέματα, όσο και σε ιατρικά (Θιβετιανή Ιατρική Αστρολογία).

SHUKRA SOLI DHARMA