VARUNA

2019-06-22

Στην Ινδική Μυθολογία, ο Varuna (वरुण) είναι ο Θεός της Βροχής, παρότι Varuna (वरुण) σημαίνει ο "Θεός της Θάλασσας".

Ο Varuna (वरुण) είναι μία Vedic (वैदिक, Βεδική) Θεότητα, όπως καταγράφεται στις Βέδες (Vedas / वेद).
- Οι Βέδες (Vedas / वेद) είναι ιεροί ύμνοι και τελετουργικοί στίχοι στην αρχαϊκή σανσκριτική (1500-1200 π.Χ.), τα οποία θεωρούνται από τους Ινδουιστές ότι είναι Apauruṣeya (अपौरुषेय), δηλαδή ότι "δεν είναι γραμμένα από άνθρωπο ή υπεράνθρωπο", αλλά "απρόσωπα, χωρίς συγγραφέα".
Οι Βέδες (Vedas / वेद) είναι τα αρχαιότερα σωζόμενα γραπτά της Σανσκριτικής Λογοτεχνίας και του Ινδουισμού.

Αρχικά, ο Varuna (वरुण) είχε συνδεθεί με τον Ουρανό και αργότερα με τα Νερά, την Ṛta (ऋत) και την Satya (सत्य).
Η Ṛta (ऋत) στην Vedic (वैदिक, Βεδική) Θρησκεία, είναι η θεμελιώδης αρχή της φυσικής τάξεως που ελέγχει και συντονίζει την λειτουργία του Σύμπαντος, αλλά και ότι βρίσκεται μέσα σε αυτό. Είναι η Συμπαντική Δικαιοσύνη.
Η Satya (सत्य) αναφέρεται επίσης ως αρετή στις Ινδικές Θρησκείες και σχετίζεται με την ειλικρίνεια των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων του κάθε ανθρώπου. Είναι η απόλυτη Αλήθεια.

Γενικότερα, ο Varuna (वरुण) αναφέρεται στα αρχαιότερα κείμενα της Vedic (वैदिक, Βεδικής) Λογοτεχνίας του Ινδουισμού, όπως τον ύμνο 7.86 της Rigveda (ऋग्वेद).

- Η Rigveda (ऋग्वेद) είναι μία Ινδουιστική συλλογή αρχαίων, Vedic (वैदिक, Βεδικών), σανσκριτικών ύμνων που συνοδεύονται από περιγραφές θρησκευτικών λειτουργιών, ιερών τελετουργικών και μυστικιστικών πρακτικών.

Ο Varuna (वरुण) συναντάται επίσης, στην Tamil Γραμματεία (தமிழ் / γλώσσα που ομιλείται από τους Tamil στην Ινδία και την Σρι Λάνκα), στο Tolkāppiyam (தொல்காப்பியம் / το αρχαιότερο κείμενο των Tamil), ως ο Θεός της Θάλασσας και της Βροχής.

Στα Puranas (पुराण / αρχαία Ινδουιστικά κείμενα), ο Varuna (वरुण) είναι ο Θεός των Ωκεανών, που ταξιδεύει στην πλάτη του Makara (मकर,θαλάσσιο πλάσμα), κρατώντας το Pasha (पाशा, ρόπαλο).
Είναι η Θεότητα, που προστατεύει την Δύση.

Σε άλλα κείμενα, ο Varuna (वरुण) αναφέρεται ως ο πατέρας του Vedic Rishi (वैदिक ऋषि), Vasishtha (वशिष्ठ) που θεωρείται το παλαιότερο και σεβαστότερο των Saptarishis (सप्तर्षी).
- Τα Saptarishis (सप्तर्षी) είναι τα 7 σημαντικότερα Rishis (ऋषि) της Αρχαίας Ινδίας, που είναι ποιήματα εμπνευσμένα από τους ύμνους των Vedas (वेद, Βέδες).
Τα σοφά λόγια τους, όταν χρησιμοποιούνται σε διαλογισμούς, πιστεύεται ότι οδηγούν στην υπέρτατη αλήθεια και την αιώνια γνώση.

Στην Βουδιστική παράδοση της Theravada (थेरवाद, Τεραβάντα), ο Varuṇa (वरुण) αναγνωρίζεται ως ένας Βασιλιάς των Devas (देवास) και σύντροφος του Sakka (शक्र), του Pajāpati (पजापति) και του Isāna (इस्ना).
Στην μάχη κατά των Asuras (असुर, असुरो, Ημίθεοι ή Τιτάνες), οι Devas (देवास) του Tāvatiṃsa (टीजेडटीजेडसा / Παραδείσου) κοίταξαν το λάβαρο του Varuna (वरुण) για να ξορκίσουν τους φόβους τους.
- Η Τεραβάντα ή Νότιος Βουδισμός (थेरवाद) είναι ένας από τους δύο κλάδους του Βουδισμού που επικρατεί στην Σρι Λάνκα, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη, σε τμήματα της Ινδίας και του Βιετνάμ.
- Οι Devas (देवास) είναι οι 12 Φύλακες του Παραδείσου (Tāvatiṃsa / टीजेडटीजेडसा).
- Ο Sakka (शक्र) είναι ο "Κυβερνήτης του Trāyastriṃśa (तावतीमसा) Παραδείσου" σύμφωνα με την Βουδιστική Κοσμολογία.
- Ο Pajāpati (पजापति) είναι μία Vedic (वैदिक, Βεδική) Θεότητα του Ινδουισμού που θεωρείται ο "Άρχοντας της Δημιουργίας και Προστάτης".
- Ο Isāna (इस्ना) είναι ο "Φύλακας του Βορρά".

Κατά τον Buddhaghosa (बुद्धघोस / Βουδιστής Φιλόσοφος του 5ου Αιώνα), ο Varuna (वरुण) είναι ισάξιος σε σοφία και δόξα (वन्ना / Vanna) με τον Sakka (शक्र), ώστε να του ανήκει η τρίτη θέση στην ιεραρχία των Devas (देवास).

Στο Tevijja Sutta (तेवज्जा सुत्ता), ο Varuna (वरुण) αναφέρεται ανάμεσα στους Θεούς Φύλακες (Indra / इन्द्र, Soma / सोमा, Isāna / इस्ना, Pajāpati / पजापति, Yama / यम και Mahiddhi / महिदाधी), που επικαλούνται οι Brahmins (ब्राह्मण / ιερείς, διδάσκαλοι και φύλακες της Ιερής Γνώσης).
- Tevijja Sutta (तेवज्जा सुत्ता) είναι ένα Ιερό Ποίημα από τις Digha Nikaya (दीघा निकाया), τις "Μακρές Συνομιλίες του Buddha (बुद्ध)", που χρησιμοποιείται για προστασία από τα κακά πνεύματα.

Στο Ātānātiya Sutta (ऐटानेया सुत्ता) ο Varuna (वरुण) είναι ένας από τους αρχηγούς των Yakkha (यक्ष / παντοδύναμα πνεύματα της Φύσης).
- Το Ātānātiya Sutta (ऐटानेया सुत्ता) είναι το 32ο Ιερό Ποίημα από τις Digha Nikaya (दीघा निकाया), τις "Μακρές Συνομιλίες του Buddha (बुद्ध)", που χρησιμοποιείται για προστασία από τα κακά πνεύματα και το οποίο παρουσιάστηκε στον Buddha (बुद्ध) από τον Βασιλιά Vessavana (Vaiśravaṇa, वेसावना / ένας από τους Τέσσερις Βασιλιάδες του Παραδείσου, ο οποίος αποτελεί σημαντική φιγούρα του Ιαπωνικού Βουδισμού).

Τέλος, ο Varuna (वरुण) συναντάται στην Ιαπωνική Βουδιστική Μυθολογία με το όνομα "Suiten" (スィーテン) και στον Jainism (जैन धर्म, Jain Dharma, αρχαία Ινδική Θρησκεία) σε πληθώρα αναφορών.

VARUNA SOLI DHARMA