ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ 2021

2021-03-20

20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 
11:36' π.μ. (ώρα Ελλάδος, UTC+02:00)

Η Ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η Γη διέρχεται από τα σημεία τομής της Εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της Γης) και του Ουράνιου Ισημερινού.
Την συγκεκριμένη στιγμή, η γραμμή Ηλίου-Γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της Γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Η Ισημερία του Μαρτίου, ονομάζεται Εαρινή Ισημερία στο Βόρειο Ημισφαίριο (όπου ανήκει και η Ελλάδα) και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της, την πρώτη ημέρα της Άνοιξης.
Η Εαρινή Ισημερία πραγματοποιείται την 20η Μαρτίου 2021, στις 11:36' π.μ. (ώρα Ελλάδος, UTC+02:00).
Στην συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της, κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Αντίθετα, στο Νότιο Ημισφαίριο, η Ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του Φθινοπώρου, γι' αυτό καλείται Φθινοπωρινή.
Εκεί, στην συνέχεια, η νύχτα μεγαλώνει και η ημέρα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της, κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.
Στο Νότιο Ημισφαίριο, η Εαρινή Ισημερία πραγματοποιείται την 22α Σεπτεμβρίου 2021.

- Η Εαρινή Ισημερία θεωρείται ως η πρώτη ημέρα του Ασσυριακού και του Περσικού (Ιρανικού) Ημερολογίου.
Έτσι, συμπίπτει με την Πρωτοχρονιά για τους Ιρανούς (نوروز, Nowruz), αλλά και για άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας.

- Στην Ινδουιστική Αστρολογία, η Εαρινή Ισημερία είναι γνωστή ως Vasant Vishuva (वसंत विशुवा) ή Vasant Sampat (वसंत संपत).
Η επομένη της, είναι η πρώτη ημέρα διαφόρων Ινδουιστικών Ημερολογίων (ओरिया, Oriya / तामिल, Tamil / मलयालम, Malayalam / बंगाली, Bengali) και η Πρωτοχρονιά (नया साल) για πολλούς Ινδούς.
Λόγω των αστρολογικών διαφορών, έχει μετατεθεί και εορτάζεται την 14η Απριλίου 2021, που είναι η Mesha Sankranti (मश संक्रांति / महा विशुव संक्रांति, Maha Vishuva Sankranti), δηλαδή η ημέρα που ο Ήλιος εισέρχεται στον Κριό (माशा राशी, Mesha Rashi), σύμφωνα με την Ινδουιστική Αστρολογία.
Στην Πολιτεία της Kerala (केरल), εορτάζεται ως Vishu Kani (विशु कानी / मलयालम नया साल, Malayalam Πρωτοχρονιά) και πιστεύεται ότι αποτελεί την πλέον ευοίωνη στιγμή της χρονιάς.

- Η Εαρινή Ισημερία αποτελεί την αφετηρία για τον υπολογισμό της εορτής του Πάσχα, για τους Ιουδαίους και για τους Χριστιανούς.

- Η Εαρινή Ισημερία είναι εορτή ιδιαιτέρας σημασίας για τους Νεοπαγανιστές, καθώς συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης.

Soli Dharma: Surya, Chandra, Marici, Rahu, Ketu